Huset med en blinda glasverandan

Huset med den blinda glasverandan av Herbjørg Wassmo, är första delen i trilogin om Tora. Flickan Tora växer upp med en ensamstående mor i Nordnorge på 50-talet. Tyskungen kallas hon för hon är det skamliga minnet av mammans svek under kriget när hon blev med barn med fienden.

Och skam är precis vad det handlar om här, skam och klass är de bärande perspektiven. Och som vanligt i klassamhället så är flickor och kvinnor mest utsatta. Tora är i sig själv en skam – genom att finnas till och påminna om sin uppkomst. Men det finns också en annan skam är på väg att kväva henne. Hon utsätts för sexuella övergrepp av sin styvfar. Illa skadad av kriget och maktlös utanför gemenskapen, återupprättar han sig själv och sin makt på Tora – fiendens barn. Och hennes mamma skyddar henne inte. Varför väljer mamman att inte se? Kanske för att hon då tvingas se sig detroniserad som favorit i mannens ögon? På det sättet blir hon sviken av sina närmaste och berövad det som ett barn behöver mest – trygghet och synlighet.

Herbjørg Wassmo 1981, översättning Staffan Söderblom, Norstedts förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *