Hölje

Hölje av Pooneh Rohi är en kort roman. Hela romanen utspelar sig på 17 dagar och börjar med en förlossning. Kvinnan som föder förstår inte vad som händer henne, minns ingenting och vet inte vem hon själv är.

Min puls stiger direkt, redan på fösta sidan. Minut för minut får läsaren följa med i skeendet. Kvinnan förstår inte vad det är som några minuters senare ligger på hennes bröst. Barnet är identitetslöst liksom kvinnan. Hon kallar det bara barnet eller det.

Det här är det totala främlingskapet inför det egna jaget – vem är jag? vem var jag innan? Varför minns jag mig inte? Förlossningspsykoser förekommer och det är kanske inte så konstigt. Att vara gravid är lite som att bli besatt. En annan växer i mig och styr och ställer med min kropp – om jag är besatt, vem är jag då? Mitt barn är en del av mig innan det föds, men i grunden är det en egen person. Symbiosen ska brytas och barnet ska lämna. Det är som det ska och vi är skapta för att klara det . Å andra sidan – man kan säkert förlora greppet om tillvaron och bli psykiskt sjuk för mindre.

Berättelsen kommer från insidan av vilsenheten, förvirringen och ångesten. Pooneh Rohi skrivet helt fantastiskt. Glasklart och ändå lyriskt med stor omsorg om detaljerna. Hölje är en av fyra nominerade till Sveriges Radios romanpris 2022.

Pooneh Rohi 2021. Ordfront förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *