Ljudet av fötter – Första Monikabok

Ljudet av fötter, med undertiteln Första Monikabok, av Sara Lövestam är första delen i en trilogi. Undertiteln anspelar på gamla testamentets moseböcker som är fyllda av familjeband och släktled. Detsamma kan sägas om Första Monikabok som handlar lika mycket om längtan efter att bilda familj som om socialt arv, okända släktband och familjehemligheter.

Monika har försökt i många år att få barn. Ingående beskrivningar av hennes strävan och vedermödor för att bli gravid varvas med berättelser om hennes familj och framför allt om kvinnorna i tidigare generationer.

Sara Lövestam blandar en skarp klarsynt blick med vemod och en hel del humor. Bitvis är det lysande, och här finns formuleringar som verkligen sticker ut. Tydligt är också att mycket research ligger till grund för denna roman. Ändå blir jag inte riktigt övertygad, den griper inte tag i mig. Kanske för att den är lite för ambitiös… försöker ta in för många perspektiv och säga för mycket på en och samma gång?

Sara Lövestam 2021. Piratförlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *