Senseis portfölj

Senseis portfölj av Hiromi Kawakami. Ensamhet, längtan, åldrande och det lilla livet utan de stora gesterna. Det är vad som ryms i denna stillsamma, vackra och smått absurda roman.

Man kanske skulle kunna säga att temat är kärlek, men jag tycker nog snarare den handlar om längtan efter kärlek, eller idén om kärleken i så fall. Hur som helst är huvudpersonerna ett par ensamma människor utan nära relationer som försöker nå fram till varandra trots stor åldersskillnad. Jag säger försöker nå fram, för de lyckas inte fullt ut. I samtalen dem emellan framstår det mer som att de pratar med sig själva med den andre som publik… det blir aldrig riktig dialog.

Det är poetiskt, sinnligt och befriande fritt från fjäsk med läsaren. Språkligt sparsmakat, noga genomtänkt och utfört. Vilket är precis vad jag – kanske lite fördomsfullt, ska medges – förknippar med Japan.

Hiromi Kawakami. Översättning av lars Vargö. Bokförlaget Tranan 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *