Den dagen den sorgen

Den dagen den sorgen av Jesper Larsson är nominerad till Sveriges Radios romanpris 2022. Det är inte att undra på för det är en väldigt speciell bok. Den handlar om den ensamstående pappan som har svårt i kontakten med sin tonårsdotter och när hon, som tonåringar gör, vänder sig bort från honom som förälder, börjar han oroa sig…

Oron blir allt mer påträngande och tar till slut över allt. Han försöker kontrollera, spionera och får alltmer underliga idéer om vad som händer hans dotter. Sedan länge har han svårt att prata med henne och med de paranoida uttryck hans oro tar sig, blir det än mer omöjligt. Det här är en man och en manlighet som är helt oförmögen att kommunicera, men som ändå förväntar sig att bli förstådd och under ytan mullrar raseriet över att vara så maktlös i sitt eget liv. Berättarrösten inifrån – i jagform – kryper in under huden och får mig att känna ett stigande obehag…det är något med det här att inte han inte når fram till människan han älskar som gör det på samma gång obehagligt och djupt berörande. Dessutom blir det svårt att skilja det som är skruvad fantasi från det som är verkligt. Som sagt – mycket obehagligt – och samtidigt ett väldigt skickligt författarhantverk.

Jesper Larsson 2021. Nirstedt/litteratur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *