Harlem Shuffle

Harlem Shuffle av Colson Whitehead. Att läsa den här boken är lite som att se en amerikansk gangsterfilm som utspelar sig i New York på sextiotalet -och ändå inte. Den stora skillnaden är att det inte är vit italienskättad maffia det rör sig om. Här handlar det om Harlem och dess svarta invånarna.

Det är en familjehistoria där gränsen mellan lagligt liv och kriminalitet är ytterst suddig. Bokens huvudperson kommer från en grovt kriminell bakgrund men strävar efter att skapa ett annat liv. Han kämpar för att utveckla sitt företag och försöker hålla sig borta åtminstone från grov kriminalitet. Trots det verkar det oundvikligt att han dras in.

Temat i den här historien är den ojämlika samhällsstrukturen där förutsättningarna styrs av klass, ras och korruption (symboliserat av kuvert som byter ägare) som dess smörjmedel. Som sagt, det är lite som att se en film eller läsa ett seriemagasin med ytterst vältecknade figurer och ett driv som i en hårdkokt deckare – fast för ovanlighetens skull är alla huvudpersoner svarta. Berättandet är distanserat och därför tar det lite tid att få en relation till huvudpersonen, vilket gör att boken bli lite seg i början… men den tar sig i längden.

Colson Whitehead 2021. Översättning av  Eva Åsefeldt. Albert Bonniers förlag.

har utbildat sig, skapat ett företag och gift sig med en kvinna från en familj utan kriminell koppling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *