Slukhål

Slukhål av Tove Alsterdal. Den första bok jag läst 2022 är en uppföljare. Slukhål är del två i Tove Alsterdals romanserie som utspelar sig i Ådalen och som började med den dubbelt prisbelönta Rotvälta.

Med Slukhål fortsätter Tove Alsterdal att leverera spänning på högsta nivå. Det här är precis som föregångaren en bladvändare som jag inte vill lägga ifrån mig. Hon fortsätter också i sin tradition av extremt trovärdiga personskildringar. Om Rotvälta skrev jag; ”Det finns en empatisk ström i hennes författarskap som låter människor få vara just människor och inte stereotyper.” Det gäller i allra högsta grad även för Slukhål.

Slående är också, hur hon med sitt språk lyckas ge form, färg och känsla åt Ådalens landskap. Dess skönhet och dess vemod. Kanske slår detta an lite extra hos mig som själv är född och uppvuxen där, men jag vågar tro att den upplevelsen ändå är allmängiltig.

Mer om Ådalen och den unika roll den spelat i Sveriges historia finns att läsa i inlägget om Rotvälta.

Tove Alsterdal 2021, Lind & Co förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *