Sly

Sly av Sara Strömberg är en stark debut i spänningsgenren. Temat är bekant; kvinnlig huvudperson som löser brott i Norrland. På det sättet tränger sig debutanten Sara Strömberg in vid sidan av giganterna Åsa Larsson och Tove Alsterdal… och hon gör det med den äran.

Sly är en otäck historia om mörka hemligheter och familjeband – som slutar på ett vidrigt sätt. Men det är också en kärv kärleksförklaring till Norrland, till glesbygden och dess invånare och det liv som levs där, långt från storstadspuls och bekräftelsejakt. Huvudpersonen är ovanlig; en femtiosjuårig kvinna med det mesta i livet bakom sig, plågad av sina klimakteriesymptom och sin ensamhet. Jag gillar det skarpt, det är befriande – när mötte vi senast en sådan romanhjälte? Mordgåtor löses däremot alltför ofta av nedgångna äldre män, halvt på dekis… medan äldre kvinnor är osynliggjorda i samhället. Detta upprör mig ska medges (själv en äldre kvinna), och därför kanske den här romanen tilltalar mig lite extra. Heja Sara Strömberg – låt Vera Bergström komma till tals igen och igen…!

Sara Strömberg 2021. Modernista förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *