Ett år av vila och avkoppling

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh är en prisbelönt och omtalad amerikansk roman. Huvudpersonen har allt som är eftersträvansvärt i vårt samhälle, där allt handlar om vad som syns på ytan. Hon är snygg, smal, rik, välutbildad, har ett bra jobb och lägenhet på helt rätt ställe – Manhattan. I lägenheten finns naturligtvis också en välfylld garderob…

Kort sagt hon uppfyller alla prestations- och konsumtionsekonomins mått, med andra ord det som i stort sett alla dagligen kämpar för att uppnå, i tron att då ska vi bli lyckligare. Lite smalare, lite mer vältränad – lite mer pengar… då! Och så stressar vi vidare i ekorrhjulet för att prestera mer så vi kan konsumera mer, för det är ju bara med alla rätt på den listan som vi blir lyckliga. Och det yttersta beviset på lycka i bekräftelsejakten är andras avundsjuka.

Bokens huvudperson är allt annat än lycklig. Hon är deprimerad, likgiltig och cynisk. Hon verkar helt avtrubbad och utan kontakt med sina egna känslor – än mindre med sitt inre barn – det som vill henne väl. På någon nivå är hon medveten om detta och vill ta paus från livet. Det gör hon genom att sova ett helt år, med hjälp av en mängd olika tabletter som skrivs ut av en lättmanipulerad och skrupulös psykiater.

Det här är obehaglig men viktig läsning. Jag väljer att läsa det som samhälls- och samtidskritik. Tänk om det är depression och likgiltighet som blir belöningen efter all vår jakt på yttre perfektion och status – och inte lycka?

Ottessa Moshfegh 2019. Översättning: Alva Dahl. Modernista förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *