Kaninfaktorn

Här måste vi börja med ett citat: ”Saken var avgjord i samma stund som han stoppade ner mitt månadskort i sin ficka. Jag inser att den hade kunnat vara avgjord för länge sedan, och mot bakgrund av alla fakta kunde jag ha fattat beslutet mycket tidigare, men månadskortet var droppen. Oavsett hotet om de femtiotusen – så gör man bara inte. Man åker inte på en annan människas månadskort”. (sidan 162)

Citatet ovan belyser verkligen tonen i boken. Det är är en rolig, rafflande thriller med inslag av bitande satir över diverse samhällsfenomen och tidsmarkörer. Inte oväntat har Antti Tuomainen av The Times utsetts till Europas roligaste författare. Romanens huvudperson och tillika berättarjag är till yrket aktuarie (ungefär försäkringsmatematiker- jag blev tvungen att slå upp ordet). Hans livsstrategi går ut på att upprätta multipla ekvationer och sannolikhetsberäkna i stort sett allt. En strategi som ibland komplicerar hans relationer med andra människor.

De senaste decenniet har jag vigt mitt arbetsliv i kollektivtrafikens tjänst, och jag kan inte låta bli att uppskatta en roman där ett stulet månadskort på pendeltåget är det som får maktbalansen mellan vinnare och förlorare (förövare och offer) att vändas upp och ner. Spoilervarning – självklart är det den som har betalt sitt månadskort som i slutgiltigt vinner över den som inte har betalt… (fniss).

Kan inte låta bli ytterligare ett citat – som sammanfattar allt…

”Livet är inte ett lån; det är ett betalningsbedrägeri. Det är ett projekt som i genomsnitt varar sjuttiofem år och vars enda syfte är att maximera vår egen dumhet. Ändå tycks detta vara just vad vi vill. Titta bara på våra livsval. Om vi är friska ser vi till att bli sjuka genom att röka cigaretter, dricka alkohol och äta för mycket. Om vi vill åstadkomma samhälleliga förändringar röstar vi på alternativ som bara gör situationen värre. I stället för att fundera på vad som är det mest förnuftiga pratar folk om vad de känner. Det viktigaste av allt är att försäkra sig om att inget vettigt råkar hända av misstag. De som blir mest framgångsrika är de som pratar mest dumheter och som klandrar alla andra för det. Ett plus ett är inte två, Juhani; beroende på veckodag och vem som talar kan de bi vad fan som helst.” (sidan 218)

Antti Tuomainen 2021. Översättning av Jens Ahlberg. Romanus & Selling Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *