Brinn!

Romanen Brinn! av Sisela Lindblom tar oss till 1600-talets Stockholm. Närmare bestämt till Katarinakvarteren på Söder år 1676. Vi följer 16-åriga Lisbet Carlsdotter, vittne och angivare i några av i de häxprocesser som kulminerar detta år i Sverige.

Det är en livfull och tydlig bild vi får av fattigkvarteren i Stockholm. Lisbet rör sig i de trånga, mörka gränderna, bland ruckel och smuts. Här märks tydligt de besuttnas makt och kyrkans inflytande – liksom de fattigas misär. Häxor pekas ut, oftast är det barn som vittnar om hur de nattetid förts till Blåkulla – av grannfrun, mostern eller till och med modern.

Lisbet vittnar, men är vankelmodig- precis som de andra barnen. Och cirkeln sluts – angivarna blir till slut anklagade och dömda.

Hela romanen är en resa till en mörk tid i vår historia som vi vet en hel del om men alltför sällan talar om. Kanske för att det var kvinnor som utsattes? Kanske för att kyrkans ställning varit stark under de efterföljande århundradena? Så att när det äntligen blir möjligt att tala om vad som faktiskt hände… så har det gått alldeles för lång tid och det känns inte angeläget längre. Men det finns likheter med sådant som händer i våra dagar – när vidskepelse och rykten tar över. Konspirationsteorier kallas det nu för tiden…..

Sisela Lindblom 2021, Norstedts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *