Inne i spegelsalen

Otaliga selfies, yta yta yta och kropp kropp kropp. Hur vi ser ut upptar oss alltmer. Snygg- och smalidealet härskar. Vår upptagenhet av utseende är inte ny, men digitaliseringen och delandet av bilder har gjort narcissismen till norm.

Möjligheten att jämföra sig är oändlig. Självobjektifieringen (att internalisera ett yttre perspektiv på sig själv och sin kropp) dominerar på Instagram och Facebook och vad värre är – i våra hjärnor.

Om detta berättar Liv Strömquist, med draghjälp av historiska referenser och filosofiska teorier, i sin senaste seriebok. Det är träffsäkert och galet bra. Tack och lov att någon har en så skarp blick och penna! Det tecknade berättandet gör det visuellt och omöjligt att ducka för.

Tips!: Mer på samma tema för den intresserade finns i ett avsnitt av ”Kropp och själ” på Sveriges Radio som heter Besatt av utseende – där Liv Strömquist medverkar: https://sverigesradio.se/avsnitt/besatt-av-utseende

Liv Strömquist 2021, Norstedts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *