När vi var samer

I sin senaste bok utforskar serietecknaren Mats Jonssons sina rötter och försöker förstå vem han är. Men det är allt annat än inåtvänt navelskåderi han ägnar sig åt. Det här är berättelsen om hans familjs och släkts öde, samtidigt som det är en folkbildande faktabok i serieformat om ett kulturellt folkmord – i Sverige!

Mats Jonssons förfäder var skogssamer. Skogssamerna levde inte i fjällvärlden utan i Norrlands skogstrakter där de bedrev renskötsel. Men olika myndighetsbeslut tvingade dem att sluta med sin livsstil. Ett kulturellt folkmord – ingenting mindre. Det dubbelt diskriminerande och skamliga i detta är att vi inte talar om det alls. Det talas (om än på tok för lite) om diskrimineringen av samer. Då tänker de flesta av oss på fjällsamer. Och visst är deras historia tragisk, full av diskriminering och förtryck. Men skogssamerna är dessutom helt osynliggjorda. Jag skäms som svensk, det var svenska staten som stod för övergreppen. Som norrlänning skäms jag för min okunskap.

I boken får vi följa med i sökandet efter ursprunget och historien. Det växlar mellan fakta och fiktion. Berättelsen flyttar också mellan olika tidsperspektiv och rör sig mellan det personliga, författarens egna minnen och uppväxt till den större frågan om svensk kolonialism riktad mot den egna ursprungsbefolkningen. Det här är en angelägen berättelse som förtjänar många läsare. Att den levereras i serieförmat gör att den kommer nära tycker jag… människorna får kropp och kroppsspråk genom teckningarna. Deras liv och öden tar sig in och berör.

Precis som Mats Jonsson är jag född och uppvuxen i Ångermanland. Där fanns också skogssamer en gång i tiden. Jag kan inte påminna mig att det talades om det i skolan eller på andra håll… men antydningar fanns, inser jag när jag reflekterar; ”Lappudden”, ”Lappön” och en stuga som kallades för ”Lappens”… varför undrade jag aldrig över det?

Mats Jonsson 2021. Galago/Ordfront.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *