Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv av Suad Ali är berättelsen om somaliska Nora som flyr med sin dotter från inbördeskrigets Mogadishu och hamnar i Sandviken.

Nora gör den omvända klassresan. Från en välbeställd, trygg och kärleksfull tillvaro i Somalia landar hon i fattigdom och utanförskap i Sverige. Hennes fina utbildning som lärare är ingenting värd. Hon och hennes dotter möts av rasism.

Medan jag läser om lidande, död och sorg längs flyktvägen kommer jag på mig själv med att hoppas på ett lyckligt slut. Men det uteblir – vilket jag uppskattar. Det här är inte den typen av saga som ska ha ett feelgoodslut. Det skulle vara allt annat än trovärdigt och därmed helt ointressant. Dessutom är det här inte heller någon vanlig saga. Det här är en resa som är verklig för alltför många flyktingar. Det är såklart inte alltid en omvänd klassresa. Många, kanske de flesta, flyr från fattigdom och i bästa fall får de tillräcklig försörjning dit de kommer. Men upplevelserna av utanförskap, rasism, hopplöshet och tomhet är säkert desamma oavsett klassbakgrund.

Trots att Suad Ali själv kom som barn från Somalia till Sverige så är det här inte historien om hennes egen familj. Boken bygger på berättelser och vittnesmål från kvinnor som hon mött och berörts av. Hennes ärende är just precis det; att synliggöra flickor och kvinnor på flykt. Det är ett angeläget ärende som gör detta till en viktig bok.

Suad Ali 2020. Norstedts förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *