Flicka, kvinna, annan

Flicka, kvinna, annan av Bernadine Evaristo är en hyllad och Bookerprisbelönad roman om att vara svart och kvinna i Storbritannien. Här blandas samhällsanalys utifrån ras och kön med skarpsynt människokännedom, en stor portion humor och sist men inte minst en språklig akrobatik – av det skickligaste slaget.

Romanen ger oss tolv olika kvinnors berättelser. Tolv röster och livsöden som bildar ett slags kör. Det finns beröringspunkter mellan dessa tolv kvinnor, och berättelsen slingrar sig skicklig fram dem emellan. En bifigur i ena kapitlet är huvudperson i nästa.

Den språkliga akrobatiken flödar ibland över, smaka på det här citatet (s 286) ”jag har blivit de långlivade karriärernas översteprästinna i Samhällsförändringarnas kapell där jag predikar från Den politiska osynlighetens predikstol för De marginaliserades och redan omvändas församling”

Hur som helst det är en härlig bok, ett läsäventyr på riktigt och de första kapitlen tar nästan andan ur mig, Det är som en häftig berg- och dalbana av ord. Precis som i en vanlig berg-och dalbana är vissa kapitel flackare och ger mer tid för eftertanke… medan andra får en att hissna. Författaren är professor i kreativs skrivande – det förvånar mig inte.

Bernadine Evaristo 2019. Översättare: Niclas Nilsson. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *