Je m’appelle Agneta

Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg, nominerad till Årets Bok 2021, är en lite småtrevlig feelgoodroman.

Här har vi den olyckliga medelålders kvinnan som får nog och ger sig iväg för att hitta sig själv. Hon lämnar den dominante, odräglige mannen, de två bortskämda vuxna barnen och det urtråkiga jobbet för att bli au pair i södra Frankrike. Upplägget för direkt tankarna till pjäsen om Shirley Valentine av Willy Russel, som även finns filmatiserad. Same same – but different.

Tyvärr är karaktärerna klichéartade och hela upplägget rätt förutsägbart. Människor är bara inte så endimensionella som de beskrivs här, jag tänker då främst på hennes familj som hon lämnar. Det blir inte trovärdigt. Jag brukar normalt undvika feelgoodböcker eftersom jag tycker att de ofta är ointressanta och brister i trovärdighet. Just den här är nominerad till Årets Bok 2021 och därför ville jag läsa den (liksom de andra elva nominerade). Den överträffade inte mina förväntningar, trots att de var ganska lågt ställda.

Men det är som sagt småtrevlig läsning som inte kräver något alls av läsaren. Så för den som bara vill fly bort en stund… varför inte?

Emma Hamberg 2021. Piratförlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *