Lämna världen bakom dig

”Lämna världen bakom dig” av Rumaan Alam blev en stor succé när den kom ut i USA förra året. Netflix sägs ha köpt tv-rättigheterna. Den TV-serien ser jag fram emot!

Det här en riktig rysare, en dystopi. Eller är det kanske ingen negativ samhällvision? Kanske är det snarare en trovärdig idé om vad som kommer att hända? Hur det kan upplevas när den stora katastrofen till slut kommer… Och kanske gör den här boken så starkt intryck precis just nu. För att vi är så påverkade av pandemin, av rädslan för nya vågor och mutationer. Och ännu värre – den hotande klimatkatastrofen (då pratar vi inte vågor längre utan tsunamis av aldrig tidigare skådat slag).

Det kryper längs ryggraden på det där lite lågmälda sättet. I början som ett vagt obehag. Ju längre jag läser desto påtagligare blir oron… vad är det egentligen som händer? Ingen stor dramatik, inte en massa äckel, våld och blod. Tvärtom – det är kanske det som gör det så läskigt?

Två familjer som inte känner varandra tvingas bo tillsammans. Först försvinner internet, telefoni och tv…. sedan börjar det hända konstiga saker. Ovissheten är det värsta – att inte förstå vad som händer. Obehaget och rädslan ökar sakta…

Det påminner lite om den obehagliga stämningen i den mästerliga romanen ”Väggen” av Marlen Haushofer från 1963. Inte heller där får man veta vad som hänt och varför – ingen förklaring ges. Men konsekvenserna får både bokens huvudperson och läsaren förhålla sig till ändå. Rumaan Alams bok är inte riktigt lika bra som Haushofers ”Väggen” – men en bra rysare… om man, som jag, uppskattar att inte få allt uttalat – alla svaren serverade. Dock kanske inget för den som har lätt för katastroftankar kopplat till pandemin?

Rumaan Alam 2021. Översättare: Christian Ekvall. Albert Bonniers Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *