Sommarboken

”Sommarboken” av Tove Jansson – mer klassisk sommarläsning än så finns inte. Det här är en bok om sommaren, om nuet, dofterna, ljuden och vädret (stiltjen och stormen). Allt det som kan rymmas på en liten karg ö långt ifrån allt och alla, under en evighetslång sommar. De små sakerna blir de stora viktiga. Men mest handlar den om det ständigt pågående samtalet mellan farmorn och barnbarnet.

Jag uppskattar verkligen det samtalet. Det respektfulla. Det ärligt välvilliga. Jämlikt trots skillnad i ålder och erfarenhet. Jag ser dig och du ser mig – vi tycker inte alltid lika, förstår inte allt – men vi ser varandra… alltid.

Som ganska nybliven farmor önskar jag att jag skulle kunna vara lika lekfull, allvarlig, klok och respektfull som farmorn i Sommarboken.

Tove Jansson 1972. Bonnierpocket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *