Liftarens guide till galaxen

Klassikerläsning: ”Liftarens guide till galaxen” av Douglas Adams.

En riktig modern klassiker. Troligen har de flesta som var unga vuxna under 80-talet läst den – och använt olika beståndsdelar ur den som referenser. Vem har till exempel inte diskuterat meningen med livet -”den yttersta frågan om Livet, universum och allting”?

Här har vi en science fictionroman med skruvad och träffsäker humor. Pennan måste nästan fram på flera ställen för att stryka under en del sylvassa citat. Boken är full av härlig ironi som serveras i perfekta formuleringar – grymma punch lines helt enkelt!

För mig blev den aktuell på nytt i sommar efter att ha dykt upp på jobbet som referens. Det var närmare bestämt rymdskeppet Hjärtat av Guld (med den otroliga osannolikhetsdriften) som blev metafor för, att med ett högre syfte åstadkomma det osannolika.

Härligt glad och lekfull läsupplevelse!

Douglas Adams 1979. Översättning Thomas Tidholm. B Wahlströms förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *