Kavalier & Clays fantastiska äventyr

”Kavalier & Clays fantastiska äventyr” av Michael Gabon från 1979, är just precis vad titeln lovar – ett fantastiskt läsäventyr!

Fantastiskt för att det är ett otroligt fantasifullt äventyr med massor av förvecklingar. Fantastiskt för att det delvis utspelar sig i en fantasivärld av tecknade serier under Stålmannens och andra superhjältars storhetstid, det vill säga amerikanskt 40-tal. Fantastiskt för att författaren lyckas förena det svartaste svarta – andra världskrigets fasor – med det hoppfulla, det lekfulla och det kärleksfulla. Toppat med en vänskap som övervinner allt…

Det finns många dimensioner i den här romanen. Upprättelse för en föraktad konstform (tecknade serier) är en dimension. En annan är utvecklingsromanen – två unga mäns intåg i vuxenvärlden. En tredje är tidsdokumentet, det vill säga efterkrigstiden i USA.

Min enda invändning är att den emellanåt är lite väl omständlig och ordrik… men det förtar inte upplevelsen av den fantasifulla och samtidigt allvarliga berättelsen.

Tipstack till min syterdotter Anna @annariggan

Michael Chabon 1979. Översättning Einar Heckscher. Tivoli/ Norstedts / Månpocket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *