Flicka A

Flicka A av Abigail Dean är en thriller om en dysfunktionell familj av det allra värsta slaget. Galenskapen tilltar sakta över tid i takt med att familjen växer. Ingredienserna är inte ovanliga. Vi känner igen dem från andra liknande berättelser, verkliga eller fiktiva. Det handlar om religiös fanatism som blandas med konspirationsteori, vilket resulterar i kontrollbehov som urartar till paranoia.

Det hela kulminerar med att barnen stängs in och kedjas fast i sina sängar av föräldrarna. Misären är total. De svälter och kissar i sängarna, utan hopp om räddning – tills Flicka A lyckas rymma och det hela får ett slut.

Syskonen skingras när tortyren är över. Lika viktigt som att berätta historien om denna fasansfulla uppväxt är frågorna som ställs om vad som händer ”efteråt”. Hur hanterar man ett sådant trauma som drabbar en i barndomen? Vem blir man sedan? Hur klarar man att ta in hela vidden av det som skett? Eller gör man inte det…? Flicka A är till synes framgångsrik och tar därmed revansch på sin uppväxt. Så ter det sig utåt – men hur ser det ut inåt? Och vad har hänt med alla syskonen?

Abigail Dean 2021. Översättare: Christina Mansicka. Bokförlaget Forum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *