Jag faller som en sten genom tiden genom livet

Åke Smedberg! Det vackraste svenska språket på länge… norrländskt vemod när det är som vackrast. Korta texter om minnen, människor och ögonblick. Minnena rör sig mellan höjder, dikesrenar och vattendrag. Skimrar över timmerleder, granskogar och tallmoar. Årstiderna avlöser varandra. Dofterna likaså. Central i landskapet är lägdan (dialektalt för igenlagd åker som bär gräs)…

Novellerna förmedlar en stämning på ett närmast filmiskt sätt. Man förnimmer ljusets skiftningar, dofterna… för min egen del känner jag igen landsbygdens persongalleri, från min barndom. Hur man känner varandra i gårdarna och ändå inte. Hur man behöver varandra men ändå är så långt ifrån. Barnets blick på de vuxna, föräldrarna och alla de andra… träffsäkert.

Åke Smedberg 2021, Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *