Mr Ripley – en man med många talanger

Klassikerläsning! Det talas mycket om skuld nuförtiden. Det verkar vara ett modeord i dessa tider. Det är vårdskuld, och teknisk skuld och statsskuld… men finns det något som heter lässkuld? Jag tänker att det handlar om böcker man inte har läst, fast man borde. Som klassiker till exempel. Vilka klassiker tycker du att alla borde läsa?

Jag röstar för den här. Den är en klassiker som jag kommit mig för att läsa först nu, tack vare tips från @ett_eget_rum /@vad_vi_pratar_om.

”Mr Ripley – en man med många talanger” kom ut 1955. Det är första delen i en serie som kallas ”Ripliaden”. Den handlar om den empatilöse, manipulative Tom Ripley som gör precis vad son helst för sin egen vinnings skull.

Det mest omtalade med romanen är att den lyckas få läsaren att identifiera sig med psykopaten Tom Ripley. Och kanske beror det på att han är som vi. Det är ingen allt igenom osympatiskt vidrig person vi möter, utan en person som i de flesta avseenden är som vem som helst. Han oroar sig för hur andra uppfattar honom och njuter av god mat – som så många andra.

Det refereras ofta till Mr Ripley i olika sammanhang – vilket onekligen är imponerande – det är mer än 65 år sedan den första boken kom ut. Det kan man kalla klassiker!

Patricia Highsmith 1955. Översättning Mårten Edlund. Norstedts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *