Dalenglitter

Ljudbokstips! Ibland är uppläsaren så bra att rösten förhöjer upplevelsen. Det här är ett sådant fall. Jag kan inte föreställa mig att min inre berättarröst (som jag alltid brukar föredra) skulle kunna matcha Ella Schartner som läst in Dalenglitter av Wanda Bendjelloul.

Det är en klockren tonträff i uppläsningen. En perfekt återgivning av berättarjagets klarsynta, cyniska ton som med sin distanserade och nästan lite nedlåtande humor beskriver världen. Rösten från en ung människa som ser osynliga gränser och vet att det inte lönar sig att drömma för stort.

Det här är en helt osentimental roman om enformigt arbete, ursprung, klass och unga tjejers villkor i förorten. Det kan låta händelselöst och enahanda – men jag fann det fascinerande. Det finns ett tydligt stråk av ömhet, ja till och med kärlek för invånarna i förorten, bokens Dalen. Men det är ändå ingen askungesaga med lyckligt slut – vilket bara gör den än mer trovärdig och läsvärd – förlåt – värd att lyssna på.

Wanda Bendjelloul 2020. Weyler förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *