Ett eget rum

Högaktuell – trots att det är 92 år sedan den här boken kom ut!

Och hög tid i mitt fall! Den här ikoniska feministbibeln av Virginia Woolf hade jag inte läst… förrän nu. Det gick inte många sidor innan jag måste fram med pennan och stryka under! Jag blev helt golvad av klarsynen och formuleringarna i en bok som snart är hundra år gammal. Det är verkligen inte konstigt att både boken och författaren har en sådan kultstatus. Det som är konstigt är att jag har dröjt ända till nu med att läsa den… Och det som är skrämmande är att vi inte har kommit längre.

Boken är en essä om kvinnor och skönlitteratur. Dess mission är glasklar och knivskarp. Den avslöjar utan pardon de patriarkala strukturer som sedan årtusenden står i vägen för kvinnors möjligheter att skapa och att verka intellektuellt. En huvudtes i boken är att män har ett behov av att definiera kvinnor som underlägsna – det är ett sätt att upphöja det manliga könet till det överlägsna. För att någon ska kunna vara överlägsen krävs helt enkelt att någon annan underlägsen. Som sagt, min penna åkte fram igen och igen. Jag kan inte låta bli att citera; ”Kvinnor har i århundraden tjänat som speglar med den magiska och utsökta kraften att kunna återspegla en mans figur i dubbel storlek” (citat sidan 43). Kvinnors roll är alltså att få män att känna sig större än de är… värt att reflektera över i dessa tider när justitieråd i HD såväl som kulturpersonligheter av olika slag, t.ex. komiker, får draghjälp av media att blåsa upp sig till nåt större än de de är…. på bekostnad av…? Just det – kvinnor!

Den här boken rekommenderas varmt till alla som behöver fylla på bränsle till sin feministiska övertygelse. Etthundratjugosju sidor befriande klartext – varsågod och svälj!

Den utgåva som jag läst är från 2020. Det är en nyöversättning och det som gör det extra intressant är att översättaren Carl Ahlstrand strävat efter att använda ett könsneutralt språk. Med tanke på bokens tema så blir det en extra intressant (och ovan) upplevelse.

Virginia Woolf 1929. Översättning av Carl Ahlstrand. Sjösala förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *