Tystnaden

År 2022 infaller Tystnaden. Precis på Super Bowl Sunday. Skärmarna släcks. Apokalypsen är här i form av ett slocknat internet. Eller kanske snarare utslagen elektronik i vidare mening- när allt är uppkopplat. För det är inte bara mobilskärmarna och TV-apparaterna som slocknar. Flygplan kraschar och hissar slutar att fungera. Det mesta av det vi tar för givet sätts ur spel.

Omslagsformgivare: Nina Ulmaja

Fem vänner har planerat att se Super Bowl tillsammans, men tystnaden ändrar allt. Vad händer i deras samvaro? De fem verkar tappa både förmågan och viljan att nå varandra. De sluter sig i sina egna universum. Kommunikation pågår visserligen men blir inte till dialog, åtminstone förefaller det inte bli en meningsfull dialog. I en situation där de kanske borde förväntas sluta sig samman, dras de snarare isär och var och en vänder sig inåt. Man kan inte låta bli att ställa sig frågan – är det här vad som håller på att hända oss alla? Vad händer med oss människor på 2000-talet? Håller vi på att förlora vår förmåga att kommunicera utan digitala verktyg?

Vad är det som orsakar tystnaden? Varför dör plötsligt internet? Och vad händer i samhället, i världen under tiden? Det får vi inte veta. Här finns ingen berättarröst som förklarar, tillrättalägger eller ens beskriver skeendet. Det skapar en rätt obehaglig stämning i berättelsen som förstärks av intrycket att de människor vi möter är inneslutna i varsin bubbla.

Till den som ogillar obehagliga berättelser – ha förtröstan. Den här romanen är väldigt kort – och författaren hinner ändå ställa viktiga frågor på de drygt hundra sidorna. Och tänk om det inte är berättelsen som är obehaglig? Tänk om det är igenkänningen i det som sker just nu omkring och inom oss, som är obehaglig?

Don DeLillo 2020, Översättning Rebecca Alsberg, Albert Bonniers förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *