Små stora saker

”Rasism är mer än bara diskriminering på grund av hudfärg. Det handlar också om vem som har den institutionella makten. Precis som rasism gör att färgade missgynnas och har svårare att lyckas, ger den fördelar åt vita som gör det enklare för dem att lyckas. Det är svårt att se fördelarna, ännu svårare att medge dem”… ”många av de fördelar de åtnjutit i livet är ett direkt resultat av att någon annan fått avstå från samma fördelar.” (ur sidan 400-401 i Författarens efterord)

Omslagsdesign: Markus Hedström

Romanen ”Små stora saker” har fått sin titel efter ett citat av Martin Luther King och titeln uttrycker att det är genom de små handlingarna som rasismen upprätthålls men också stegvis kan monteras ner. Det är omskakande läsning som gör det tydligt att omedvetenhet också är ett privilegium, och att en privilegierad position uppnås på andras bekostnad. Det är bara den som är priviligierad som kan unna sig lyxen att vara omedveten om det.

Så här beskriver förlaget berättelsen: ”Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet och arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en afroamerikansk person ska ta hand om deras barn, Davis. När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först och gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Men det är redan för sent. När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon.”

Tre olika berättarröster driver handlingen framåt. Perspektiven växlar och det är både spännande och skrämmande. Det är en tankeväckande berättelse med ett viktigt budskap som jag tänker att vi är många som behöver fundera över. Men jag har en invändning – jag gillar inte slutet. Det är inte trovärdigt… och jag tror att i de flesta sådana här fall blir det inga lyckliga slut. Trots det vill jag rekommendera den… inte för dess litterära kvalitet med för dess viktiga budskap.

Jodi Picoult 2016, Översättning Tove Jansson Borglund, LB Förlag (Louise Bäckelin Förlag)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *