Wolf hall

Jag gillar verkligen biografier. Verkliga människor och historiska händelser fascinerar mig. Nästan lika mycket uppskattar jag romaner som bygger på verkliga händelser och handlar om människor som har funnits och levt – eller fortfarande lever.

Wolf Hall är första delen i en historisk romantrilogi som handlar om Thomas Cromwell, en av 1500-talets kändisar. Han var en av engelske kungens närmaste män och rådgivare i allt från krig, ekonomi, religiösa och kyrkligs spörsmål till äktenskap. Kungen var förstås den ökände Henrik VIII, som var gift sex gånger och lät avrätta två av sina fruar. Förutom dramatiken kring hans äktenskap är han också känd för att ha skilt engelska kyrkan från den romersk-katolska, förenat England och Wales och för att ha stärkt det kungliga enväldet.

Som barn var jag fascinerad av Henrik den åttonde så till den grad att jag, vid ett besök i London med mina föräldrar, köpte en docka som föreställde honom. När jag tänker på detta inser jag hur konstigt det är att jag inte kommit mig för tidigare att läsa Hilary Mantels väldigt uppmärksammade trilogi tidigare. Av någon anledning har det bara inte blivit av. Men nu var det dags, inspirerad av Agnes Lidbeck som lyriskt lovordade sista delen i trilogin ”Spegeln och ljuset” (publicerad 2020) i Babel på Svt. Hennes sätt att tala om den avslutande delen fick mig att inse att jag måste läsa hela trilogin.

Nu har jag läst första delen och kan konstatera att det var mödan lönt. Jag älskade att låta mig uppslukas av 1500-talet och tycker att det är fascinerande att vi faktiskt vet så mycket om de här människorna och spelet om makten som allt handlar om. Och kvinnorna då? Jodå de är förstås barnaföderskor i första hand, och föremål för åtrå – men också maktfaktorer i bakgrunden – åtminstone på den kungliga nivå där detta utspelar sig.

Hilary Mantel 2013, Översättning: Jesper Högström, Weyler förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *