Herrarna satte oss hit

Herrarna satte oss hit – om tvångsförflyttningarna i Sverige är en vacker och sorglig bok. Nomineringen till Augustpriset 2020 i fackbokskategorin är välförtjänt. Det här är ett okänt eller bortglömt kapitel i svensk historia – som vi borde känna till. För ca hundra år sedan tvångsförflyttades samer, från Norge till Sverige och även inom Sverige. Mot sin vilja tvingades de lämna sina boplatser, sina hem och flytta sina familjer och sina renar till trakter de inte kände till, Marken skulle nyttjas av bofasta bönder istället. Följden blev att familjer slets sönder och renhjordarna splittrades.

omslagsfoto Sven-Gösta Johansson

Hur ofta pratar vi om att vårt eget urfolk utsatts för förnedring och övergrepp? De flesta känner nog till de förnedrande rasbiologiska studierna, men hur många vet att de utsattes för etnisk rensning?

Det är en vacker bok, med fotografier och illustrationer av olika slag, dokument, brev, tidningsklipp och utdrag ur kyrkböcker. Trots att jag gillar e-böcker medger jag att den här boken upplever man bäst – och det är verkligen en upplevelse – i form av pappersbok, så att alla bilder och hela förgrovningen kommer till sin rätt.

Elin Anna Labba 2020, Norstedts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *