Nidamörkur

Skräck på Gotland. Författaren Peter Fröberg Idling har tidigare skrivit en av mina absoluta favoriter, reportageboken Pol Pots leende. Min förväntan inför den här romanen var hög, med andra ord.

En sak som är bra är skildringen av medelklassparet som det handlar om. Den känns trovärdig, I början verkar det lite förutsägbart med reklammakaren och juristen i Stockholm, men man kommer dem närmre och inser att det finns mer mångsidiga människor bakom stereotyperna.

Och skräcken då? Jodå, den finns där både bildligt och bokstavligt under ytan. Men vad är det i själva verket som huvudpersonen Simon är rädd för? Sambon Jenny börjar söka fakta för att försöka förstå….

Jag brukar bli väldigt berörd av berättelser om stora livsdrömmar som slutar i tragedi – och precis det händer här. Men slutet är väldigt oskarpt… vad är det egentligen som händer? Vad handlar det egentligen om?

Den lever inte riktigt upp till mina högt ställda förväntningar, men sätter ändå igång en del funderingar. Finns det platser som är goda eller onda? Hur mycket hemlighetsmakeri är tillåtet i en relation? Helgar ändamålet alltid medlen? Vem bestämmer vem som är en främling på en plats och inte? Kan det vara så att de där stora projekten och drömmarna som man försöker förverkliga, ganska ofta är en flykt – ett sätt att springa ifrån sig själv? Bara vi får ett eget hus i paradiset, så kommer allt att bli annorlunda…

Peter Fröberg Idling 2020, Natur och Kultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *