Där rinner en älv genom Saivomuotka by

Norrländsk noir – fast inte så hardcore noir. Inte så svart, inte så krasst och svårmodigt. Fortfarande ordkargt och norrländskt – men också ömsint, kärleksfullt och förlåtande. En fin berättelse om tid och rum. Rum i form av platsen som allt cirklar kring, platsen där liv och död händer. Och tiden som gestaltas genom åren som går och generationerna som avlöser varandra. Genom allt löper kärleken som en fin tråd, kärleken till platsen och naturen som omger den. Kärleken till människorna som lever där och familjen som som tar hand om varandra.

Omslagsformgivare: Jennifer Bergkvist 

Alltihop utspelar sig i nordligaste Norrland i närheten av Karesuando. Det börjar i väglöst land 1895 och sedan flyter berättelsen likt älven i byn, med tiden. Den tar oss igenom industrialisering och samhällsutveckling men framför allt genom liv och död, fram till 2010-talet

Det obligatoriska norrländska vemodet finns där, men snarare som en vacker spröd ton. En ton av ömhet och omsorg, sammanhållning och solidaritet. Inte som det allt omslutande, obönhörliga mörker som ofta är typiskt för den nya generationen norrländska berättare.

Pia Mariana Raattamaa Visén 2019, Albert Bonniers förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *