Lisa och Lilly

Lisa och Lilly älskar varandra. De är himlastormande förälskade. Det är inte bara förbjudet – det är helt otänkbart i början av 1900-talet. Det här är en berättelse som bygger på en verklig historia med verkliga människor.

Omslagsformgivare: Sara R. Acedo

1911 hittades två drunknade flickor i Hammarby sjö. De hade bundit ihop sina kroppar och fickorna var fyllda med sten. De hade sökt döden tillsammans, förtvivlade och desperata över sin omöjliga situation. Händelsen blev ett skillingtryck och inspirerade så småningom till en skulptur som finns på Mosebacke torg i Stockholm.

Mian Lodalens roman försöker berätta vad som låg bakom. Vad fick två 16-åriga flickor ur arbetarklassen att bli så förtvivlade att de inte såg någon annan utväg ön döden? Romanen gör dem levande på nytt. Man känner tydligt en 16-årings längtan efter livet, efter att få råda över sin egen tillvaro och göra sina egna val. Och hela det berusande känslolivet som vaknar… förtvivlan, maktlöshet, ilska och svartsjuka men också bubblande pirrig förälskelse och uppslukande passion. Nästan 110 år senare får Lisa och Lilly äntligen upprättelse.

Mian Lodalen 2020, Romanus & Selling förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *