Tritonus

Kjell Westös roman vibrerar av musik – och av känslor, minnen, längtan och sorg. Med musiken följer både stolthet och försoning, i en berättelse om det svåra som står i vägen mellan människor och om hur vi bävar för att komma förbi just det, komma närmre varandra. Allt det outsagda, all vår sårbarhet som vi inte vågar visa och som vänds i stolthet, avund och ilska – över det vi förlorar på kuppen.

Omslag: Sara R. Acedo

Spelplatsen är skärgårdsmiljö och mötet mellan den framgångsrike dirigenten i färd med att bygga ett sommarhus, och de människor som bor och lever i skärgården till vardags. Visst finns där kulturkrock – men också mötet mellan människor. Ibland är mötet med främmande människor lättare än mötet med nära och kära. Ett påtagligt exempel, i utkanten av berättelsen, är avstånden mellan de vuxna framgångsrika barnen och deras föräldrar. Det är just avstånden som boken handlar om. Avstånden – och hur svårt det är att ta sig förbi dem och nå fram.

Bokens Nu är post Corona. Pandemin nämns i förbigående och det mesta verkat ha återgått till det normala igen. Det känns trösterikt.

Jag gillar verkligen Kjell Westös romaner och den här är inget undantag. Det är något med stämningen och tonen som tilltalar mej. Ser redan fram emot hans nästa bok.

Kuriosa: Romanen är som sagt full av musik. Klassisk musik såväl som pop/rock och ballader. Kjell Westö har gjort spellistor med bokens musik som man kan lyssna på på Spotify. Rekommenderas! Det ger ytterligare en dimension av berättelsen. Länkar: Tritonus 1 Pop, rock & soul, Tritonus 2 Ballader, rötter & soul eller Tritonus 3 Klassiskt, chamber & choir

Kjell Westö 2020, Albert Bonniers Förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *