Rodham

Det här är berättelsen om vad som kunde ha hänt och hur det kunde ha blivit. Ett alternativ till vad om faktiskt hände.

I denna kontrafaktiska (tjusigt ord) historiebeskrivning gifter sig Hillary Rodham aldrig med Bill Clinton. De går skilda vägar och historien skrivs om. Det är något uppfriskande i att tillåta sig den tankeleken. Vem har inte ägnat sig åt fantasier – tänk hur det kunde ha blivit – om inte…?

Curtis Sittenfeld har ett särskilt öga för detaljer, små saker som händer eller skymtar förbi i utkanten av det större skeendet – här föds trovärdigheten, liksom i det uppenbara att författaren har gjort sin hemläxa, sin research.

Förutom att vara en alternativ historiebeskrivning så är detta en roman som beskriver dagens USA och det politiska livet i synnerhet. Men också samhällets utmaningar och utveckling och hur förutsättningar fortfarande avgörs av kön, klass och ras… Presidentvalsåret 2020 känns det extra aktuellt.

Curtis Sittenfeld 2020, Översättning Marianne Mattsson, Wahlström & Widstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *