Geniet från Breslau

Lena Einhorn kallar sitt verk en dokumentärroman och man kan verkligen ana att hon gjort sin research noga. Huvudpersonen i boken Fritz Haber, är den tyske vetenskapsman som ligger bakom framställningen av konstgödsel – hur man gör ”bröd från luft” och som hyllades för det med Nobelpriset 1918. Paradoxalt nog är han också hjärnan bakom gas som stridsmedel. Samtidigt som han bidragit till att rädda världen från svält har han alltså också varit drivande i att skapa de vapen och medel använts i krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Som andra huvudperson finns hans fru Clara som var en av de första kvinnorna i Tyskland att avlägga doktorsexamen. Hennes kamp för att nå dit är också en bärande del av romanen. Berättelsen rör sig längs utvecklingen av deras relation och längs spåren av Fritz Habers kringelkrokiga karriär som vetenskapsman.

Det är en fantastisk läsupplevelse – för den uthållige. Jag lyssnade till den som ljudbok inläst av författaren själv, och fick mig under många timmar, till livs ett stort stycke vetenskapshistoria. Det märks att Lena Einhorn är intresserad av vetenskap. Hon lyckas levandegöra kemiska processer och experiment på ett sätt som till och med fängslar en måttligt kemiintresserad person som jag. Under mina löprundor med geniet från Breslau i öronen lärde jag mig samtidigt mycket om Europas historia, och de skeenden som ligger bakom händelseutvecklingen vidare in i vår tid. Inte minst kommer första världskriget närmare. I berättelsen löper också temat om hur klass, ras och självklart kön, spelar roll för förutsättningar att förverkliga drömmar för egen del och ambitioner att bidra till ett högre syfte. I takt med framgångarna för Fritz Haber krymper inte oväntat utrymmet och möjligheterna för hans fru.

Lena Einhorns språk är mycket precist och känns väldigt trovärdigt i förhållande till den epok hon berättar om. När ljudboken är slut känns det närmast vemodigt – precis som när en spännande och lärorik resa är över.

Lena Einhorn 2018, Natur och Kultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *