Ålevangeliet

Fakta och berättelser om ålen ur olika perspektiv genom historien, blandas med beskrivningen av en relation mellan en som och hans far. Faktadelen är härlig. Jag gillar verkligen när man lär sig något nytt. Ålen är ett sällsamt djur som genomgår flera metamorfoser under sitt liv och förflyttar sig långa sträckor för att uppgå i dessa nya stadier. Ännu inte helt utforskad av människan, gäckar den oss. Trots att den historiskt har sysselsatt vetenskapsmän och entusiaster, finns många av frågorna obesvarade kvar. Helt enkelt fascinerande.

Relationen mellan sonen och fadern är den sorten som inte främst handlar om vad man säger till varandra utan om att göra. Det gemensamma intresset för ålfisket förenar och däri sker den kommunikation som krävs. Den undflyende ålen må vara en gåtfull fisk – men människor, även de vi har nära – kan vara lika gåtfulla.

Vinnare av Augustpriset 2019 i den facklitterära klassen

Patrik Svensson 2019, Bonniers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *