Feministhyllan


 

Kvinnoperspektiv är ett vitt begrepp – här har jag listat några böcker utifrån mina egna associationer – jag tänker att de särskilt berör kvinnors förutsättningar och villkor på olika sätt.

  • Maken av Gun-Britt Sundström från 1976 är närmast en svensk feministklassiker. Den handlar om tvåsamhet och krocken mellan förväntningar, drömmar och konventioner.
  • Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall, också den från 1976 handlar om revolt genom sexualitet. Den var mycket kontroversiell – medelålderskvinnor ska till exempel inte leva ut sin sexualitet. Men – det är mycket som är förbjudet för kvinnor. Kerstin Thorvall har en träffsäker beskrivning av vilka egenskaper om som är helt förbjudna för en kvinna: ”Stygg dotter. Otrogen hustru. Dålig mor. Motvillig farmor”. Man kan fundera över vad som skulle sägas om en man…?
  • Liv till varje pris av Kristina Sandberg. För sista delen i sin ”Majtrilogi” fick Kristina Sandberg Augustpriset. Den handlar om hemmafrun Maj – och existentiella frågar behandlas mot en fond av välpolerade diskbänkar, vädrade vinterkläder och snörräta mattfransar. Hög igenkänning av den tidsanda som präglade min generations mammor… Själv hade jag en yrkes- (dubbel)arbetande mamma, tidvis med hembiträde och dagmamma för att lösa barnomsorgen. Idealen, kraven och förväntningarna känns igen trots det – de var inte annorlunda för att hon jobbade… Trilogins tre delar är:
    • Att föda ett barn
    • Sörja för de sina
    • Liv till varje pris
  • Tre kvinnor av Lisa Taddeo bygger på verkliga kvinnors erfarenheter. Här är mina kommentarer om den.
  • Doften av en man av Agneta Pleijel. är uppföljaren till Spådomen – en flickas memoarer och utgår ifrån författarens egna minnen av att vara ung och bli vuxen. Det är 60-tal i Göteborg och framtiden står för dörren…
  • Alberte-trilogin av Cora Sandel, som verkligen är en klassiker, består av de tre delarna Alberte och Jacob, Alberte och friheten och Bara Alberte. De skapade stor uppmärksamhet när de kom ut 1927 och framåt och gav genklang bland kvinnor som identifierade sig med Alberte. Det tilldrar sig i Nordnorge vid förra sekelskiftet och handlar om längtan efter frihet och möjligheten för en kvinna att forma sitt eget liv.
  • Tullias värld av Kerstin Ekman, en essä om kvinnoliv och kvinnors lott i det romerska riket. Historien har skrivits och skrivs fortfarande av män. Kvinnors lott är underordning och osynlighet i historien – dagens maktstrukturer har djupa rötter. Mina övriga noteringar här.
  • Dinas bok av Herbjörg Wassmo handlar om en stark och annorlunda kvinnas uppväxt och liv i Nordnorge på 1800-talet. Detta är första delen i en färgstark trilogi av en av nordens bästa berättare.
  • När man skjuter arbetare – trilogin. Kerstin Thorvall glimrar i denna svit om Signe som förverkligar sina drömmar i yrkeslivet men som kämpar med familjelivet. Det här är en romasvit med många bottnar, som består av När man skjuter arbetare, I skuggan av oron och Från Signe till Alberte.