Vi är inte här för att ha roligt


Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke. Berättelsen om Knut, en etablerad äldre författare, en gång en alfahanne i kulturdjungeln med tillhörande subjektiv självbild. Men åren går och framgång är svår att upprepa. Det är 20 år sedan Knuts enda riktigt framgångsrika roman publicerades och hans liv går utför. I samma takt som resan nedåt från berömmelse till föredetting, stiger hans irritation över omgivningen. Han marinerar sig dagligen i en bitter dekokt av förakt för i stort sett alla andra. Den blandas med en stor dos klarsynt självförakt. I blandningen ingår också ett bärande stråk av paranoia som hämtar sin näring ur alfahannens storhetsvansinne (”alla är ute efter mig – för jag är ju självklart i centrum av allt”).

Samtidigt är det här en twistad kommentar till metoo-rörelsens efterspel. Knut anklagas för övergrepp av en yngre kvinnlig författarkollega. Hans version av händelseförloppet är en helt annan – det var ju hon som lade an på honom… Berättelsen får sitt crescendo på en litteraturfestival där Knut kallas in som reserv för en populär författare som tackat nej. Det handlar om att medverka på scen där han ska möta kvinnan som anklagat honom för övergrepp, i ett författarsamtal. Jag lämnar det där med en cliffhanger…

Tragikomiskt och insiktsfullt om åldrande, om subjektivt inifrånperspektiv och oförmåga eller snarare ovilja att kliva ut ur sig själv och sin egen kliché. Kanske också insiktsfullt om kultursfären…?

Nina Lykke 2023 Översättning av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *